Home
Vorige
Volgende
Over twee vrouwen
Ontvangst in Nederland
Engelstalige nederlandse film

Twee Vrouwen


In George Sluizers film Twee Vrouwen (Twice a Woman, 1979), naar de gelijknamige roman van Harry Mulisch, raakt de veertigjarige Laura verwikkeld in een lesbische relatie met de veel jongere Sylvia, waarmee ze zich de woede van haar ex-echtgenoot op de hals haalt. Sylvia verleidt de man en raakt zwanger, om Laura het kind te geven dat ze niet krijgen kon. De verlaten minnaar neemt daarop wraak.

George Sluizer gokte op een internationaal publiek en nam Twee Vrouwen (ook) in het Engels op. Voor de hoofdrollen koos hij twee internationale sterren: Bibi Andersson (Het zevende zegel en Persona van Ingmar Bergman) en Anthony Perkins (Alfred Hitchcocks Psycho). De derde hoofdrol was voor de debuterende Sandra Dumas. Kitty Courbois en Joop Admiraal zijn te zien in een bijrol, jazzmusicus Willem Breuker componeerde de muziek met het internationaal befaamde Willem Breuker Kollektief.

Twice a Woman was de tweede speelfilm van Sluizer na João en het mes (1972), een in Brazilië opgenomen drama rond een oudere man en zijn jonge vrouw. Sluizer had in de jaren daarvoor naam gemaakt als documentaire- en opdrachtfilmer. Hij brak in 1988 internationaal door met de Spoorloos.
Lesbisch in de jaren 70
Harry Mulisch
Over de regiseur